Arcus college en ROC Leeuwenborgh worden VISTA college

Samen krachtig de toekomst in. Na donderdagmiddag 14 maart kan dat officieel onder een nieuwe naam. De Limburgse MBO-instituten ROC Leeuwenborgh/Arcus College fuseren en gaan vanaf nu samen verder onder de naam VISTA college.

Visie, vooruitzicht en vitaliteit
In het huidige MBO-landschap en in een wereld die alsmaar in beweging is, spelen innovatie en wendbaarheid een cruciale rol. Vanuit dit uitgangspunt is samen met naamgevingsbureau Globrands gezocht naar een passende naam die deze waarden weergeeft en kracht bij zet. Daarnaast staat ‘het VISTA college’ voor visie, vitaliteit en een vooruitziende blik die het vizier op de mógelijkheden binnen de regio focust. De opleider ziet het talent van de student én de behoeftes van de arbeidsmarkt. De intensieve link tussen theorie en praktijk zorgt voor helderheid en biedt perspectief. Iets dat letterlijk naar voren komt in het bijbehorende logo ontworpen door designbureau Wunder. Het open en toegankelijke ontwerp is vanuit verschillende kanten te lezen, waardoor je automatisch meebeweegt met de wendbaarheid van de opleider die na de fusie ruim 17.000 studenten telt.

Energieke lancering vol talent en passie
De naam en het design hadden zich geen betere introductie kunnen wensen. Tijdens een zinderende show die volledig werd opgevoerd door een club van 70 studenten, keken de ruim 1300 aanwezigen -letterlijk- hun ogen uit. Onder begeleiding van dans, muziek en video-projectie, werd vol passie en een flinke dosis energie een zelf-gecomponeerd lied ten gehore gebracht. De zaal, gevuld met medewerkers en zakelijke genodigden, werd minutenlang in spanning gehouden waarna de nieuwe naam en het dynamische design de knallende climax van de  performance vormden.

Glamoureuze motten op de vlam
Voorafgaand aan het feestelijke spektakel werd in een talk-showachtige setting de urgentie van een intensieve relatie tussen de opleider, het bedrijfsleven en de lokale overheid gesproken. Vertegenwoordigers vanuit verschillende takken uit de regio benadrukten dat de ontwikkeling van Zuid-Limburg aangejaagd wordt door passende arbeidskrachten. Theo Bovens, gouverneur van Limburg, refereerde hierbij aan de rol van de opleider om ‘een leven lang leren’ fundamenteel onderdeel te laten worden van het MBO-onderwijs. In zijn speech in de aanloop naar de onthulling beschrijft hij de manier waarop de opleider die begeerde vakmensen zo ver zal moeten krijgen.  “Samen bent u nog beter in staat om die sexy opleider te worden waar jongeren op afkomen als ‘motten op een vlam’. Want ik zeg graag dat het MBO wel wat meer glamour mag krijgen. Limburg heeft ze hard nodig: de vakmensen die jullie opleiden.” aldus Bovens.

Medewerkers maken het verschil
Jos Kusters, bestuursvoorzitter van het VISTA college, sprak in zijn toespraak het vertrouwen uit naar de 1700 medewerkers die het fusiecollege telt. De voelbare passie, bevlogenheid en betrokkenheid zijn wat hem betreft dé manier om het verschil te maken in de levens van de studenten en de ambitie van Bovens na streven. Door toekomstbestendige vaardigheden bij te brengen en intensieve samenwerkingen met het werkveld aan te gaan, kan de opleider studenten leveren die naadloos aansluiten op hetgeen dat de arbeidsmarkt nodig heeft. Kusters: “Wij als MBO-instelling dienen net als onze studenten snel te kunnen reageren op de grillen van de arbeidsmarkt. Met het geld dat vrijkomt door te fuseren, hopen we dit doel te bereiken”. Een drastische verandering die nog een ambitieuze ontdekkingstocht belooft te worden. Maar gelukkig wel een tocht die onder de naam het VISTA college, sámen afgelegd kan worden.

Per 1 januari zijn de scholen bestuurlijk gefuseerd, vanaf 1 september zal het VISTA college ook operatief intrede doen. Het VISTA college telt ruim 17000 studenten, 1700 medewerkers, 5 locaties verspreid over de provincie Limburg en heeft een budget van 135 miljoen. Karel van Rosmalen, voorzitter College van Bestuur Arcus, benadrukt dat het bij deze fusie niet gaat om ‘groter worden’, maar juist over het kunnen leveren van maatwerk passend op de veelzijdige vraag van de regio.