Ximon: naam voor bedrijf/productmerk

Ximon maakt het gehele Nederlandse filmaanbod direct toegankelijk voor de consument. Deze kan in hoge kwaliteit Nederlandse en buitenlandse speelfilms, documentaires en TV-drama bekijken op het apparaat van hun keuze (TV, PC, iPad of mobiele telefoon) en op het moment waarop hij daar behoefte aan heeft.

achtergrond
Onder de naam Filmotech slaan Film Producenten Nederland, het EYE Film Instituut Nederland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en handen ineen om al het materiaal te digitaliseren dat zij samen bezitten. Deze verzameling omvat de hele Nederlandse filmgeschiedenis: stille films, documentaires, tv-series en moderne digitale producties.

Als vrijwel alles gedigitaliseerd is, komt de volgende fase: zorgen dat het hele Nederlandse publiek via het internet kan genieten van het materiaal. Op dat moment staat online filmverhuur nog in zijn kinderschoenen, al wordt er wel (vooral Engelstalig) materiaal aangeboden via Apple’s iTunes. In Amerika NetFlix in opkomst. De nadruk ligt bij zulke diensten op de internationale blockbusters, terwijl bij dit nieuwe platform juist Nederlandse producten en arthouse wordt aangeboden.

Voor dit doel klinkt de naam Filmotech te onprettig: hij wekt associaties met functionaliteit en techniek, in plaats van ontspanning, entertainment en cultuur.

opdracht
Ontwikkel een aantrekkelijke naam voor dit online platform, waar allerlei films beschikbaar komen voor allerlei systemen en de nadruk komt te liggen op Nederlandse producten en arthouse, maar ook ander materiaal te vinden zou zijn.

Waarom Ximon
Uit talloze voorstellen van onze creatieven is voor Ximon gekozen omdat het een korte, unieke naam is die het goed doet op internet. Als persoonsnaam met een licht technische klank is suggereert hij een menselijk karakter en is hij gemakkelijk verbaal te laden: ‘Ximon raadt deze film aan’, ‘Carice valt voor Ximon’, etc.

Er zit natuurlijk ook een beetje ‘ik zie’ in verstopt, evenals ‘Simon’ (bekende Nederlandse film en ook de voornaam van Simon van Collem die het vroeger bekende Simonskoop presenteerde).

reacties op het internet

Op www.bright.nl staat een interview met Ximon-medewerkers Petra Goedings, Michael Spendel en Joost de Wit. In de reacties komt de vraag op waar de naam vandaan komt:

rimave:

“Hoe komt men nu weer aan de naam Ximon?”

interviewer Tonie van Ringelestijn:

“Helemaal vergeten te vragen, maar ik ga het voor je na! Ik gok: combinatie van ‘cinema’en ‘on demand’ en de voornaam Simon, ook een bekende film.”

jan:

“IKZIeMoviesOnlineNu”

iOS BRIGHT.app gebruiker:

“De voornaam Simon + extreme! = ximon”