Goodso: positionering en naam voor websuper

Achtergrond

Steeds meer consumenten hebben vragen over de samenstelling van hun voeding. Heldere, betrouwbare antwoorden zijn daar moeilijk op te vinden. Met name voor mensen met speciale voedingseisen is dat een probleem.

Het onafhankelijke bedrijf Boodschapp BV wil dat oplossen en heeft al een applicatie ontwikkeld, Boodschapp, waarmee voedingsinformatie inzichtelijk wordt gemaakt en supermarktproducten vergelijkbaar.

Globrands is benaderd voor de volgende stap: een e-commerceplatform waar mensen op dezelfde gemakkelijke manier kwaliteitsproducten kunnen kiezen met een relatief goede samenstelling. De kwaliteit wordt vastgesteld door een professioneel team van diëtisten en voedingskundigen en op de website aangegeven met een speciale score. Dat maakt de producten onderling goed te vergelijken. In de vorm van een 100% flexibel maand abonnement wordt de bestelling eens in de 4 weken aan huis afgeleverd. Eenmalig de dienst uitproberen behoort ook tot de opties.

In eerste instantie richt de online winkel zich op mensen met een glutenvrij dieet. Daarna wordt het publiek verbreed naar andere niche groepen met speciale voedingsbehoeften zoals diabetici, mensen met een lactose-intolerantie en mensen die bovengemiddeld kritisch naar de samenstelling van hun eten kijken. Voeding blijft de kern, maar het is niet uitgesloten dat ook in andere categorieën verantwoorde boodschappen worden aangeboden.

Opdracht

Globrands is gevraagd Boodschapp BV te adviseren bij het vaststellen van een merkpositionering voor het e-commerceplatform en een naam die daarbij past. De naam moet merkenrechtelijk beschikbaar zijn in de Benelux. De domeinextensie wordt .nl. Voor de internationale bruikbaarheid heeft toegankelijk Engels de voorkeur.

Resultaat: positionering

Voor de positionering gebruikten we onze Brand Definer methode.

De merkessentie is ‘samen slimmer jouw boodschappen doen’ geworden. Het merk richt zich met deze belofte tot mensen met speciale voedingsbehoeften, lifestyle-consumenten en mensen met een druk leven en een optimaliserende, kritische en bewuste mentaliteit.

Centrale karaktertrekken van het merk zijn hulpvaardigheid, deskundigheid, slimheid en een praktische instelling. Belangrijk vindt het merk integriteit, betrouwbaarheid en onafhankelijkheid.

Resultaat: naamgeving

De naam ‘Goodso’ klinkt gemakkelijk, toegankelijk en vrolijk en is heel anders dan andere namen in deze markt, die vaak lang, beschrijvend en problematiserend zijn, zoals ‘Glutenvrije Webshop’, ‘Glutenvrije Markt’ en ‘Winkel Glutenvrij’. Intussen zijn meer algemene boodschappensites óf gelinkt aan bestaande generieke supermarkten, of hebben wederom zulke droge namen dat er geen toegevoegde waarde aan te koppelen is, zoals ‘Boodschappenonline’ of ‘Boodschappennet’.

‘Goodso’ daarentegen is onderscheidend en goed te onthouden. Dat maakt hem ook merkenrechtelijk goed te beschermen. Hij roept een goede emotie op, want de associatie met ‘goed zo’ spreekt vanuit de deskundige die jou wil stimuleren. Kort en krachtig vertelt de naam in welke drie opzichten deze online winkel zich onderscheidt van de andere: wat er verkocht wordt (good, goods), hoe dat gebeurt (good, goed zo) en dat er een speciale reden is (so).